Lapsen huoneen sisustaminen

Joskus on helppo unohtaa, ettei asukaan omassa kodissan yksin. Koska koti on koti myös muulle perheelle, on reilua antaa jokaisen vaikuttaa kodin yhteisiin sisustusratkaisuihin. Erityisesti tämä pätee lapsiin, jotka eivät aina saa kovinkaan paljon sananvaltaa tai suunvuoroa vanhempiensa vallan alta. Lapsille kuitenkin kannattaa antaa ääni ja vaikutusmahdollisuus ainakin oman huoneensa sisustamisessa, sillä se on heidän henkilökohtaista tilaansa, jossa jokaisella tulisi olla hyvä olla.

Aina lapsi ei tietenkään voi tai osaa tehdä suurimpia päätöksiä itse, mutta häntä voi kannustaa siihen jo pienestä iästä lähtien, mikä samalla myös kasvattaa lapsen itsenäisyyttä. Miten lapsen huone sitten sisustetaan oikeaoppisesti? Olemme koonneet tähän artikkeliin muutamia vinkkejä lapsen huoneen sistustamiseen.

Yhteistyössä on voimaa

Lapsen huonetta sisustaessa avainsana on ehdottomasti yhteistyö. Lapsen kanssa voidaan yhdessä päättää vaikkapa mieluisat tapetit ja suurimmat huonekalut. Tässä kohtaa kannattaa toki huomioida lapsen ikä ja päätöksentekokyky, ja nuorempaa lasta voit vaikkapa hieman avustaa valinnan vaikeudessa.

Kun lapsi pääsee itse osaksi projektia, kasvaa hänen itsevarmuutensa huomattavasti ja huoneesta tulee varmasti mieluinen, onhan hän itse saanut olla mukana vaikuttamassa ja tekemässä itseään koskevia päätöksiä. Kun lapsen on hyvä olla huoneessaan, viettää hän siellä mielellään aikaa ja myös nukkuu yönsä hyvin, mikä lienee myös vanhemmille suuri helpotus.

Kysele mieltymyksiä ja toiveita

Jos lapsi on liian nuori tai ujo tekemään isoja päätöksiä itse, voi siinä tapauksessa huoneen sisustaa oman käsityksen varaisesti. Aina kannattaa kuitenkin kysellä huoneen haltijalta mielipidettä ja toiveita vaikkapa väreistä tai huoneessa valloillaan olevasta teemasta. Vaikkapa johonkin tiettyyn lastensatuun tai -elokuvaan hulluna olevan lapsen huoneeseen voi ottaa vaikutteita tästä asiasta, tai lapsen lempiväriä voi hyödyntää vaikkapa huoneen tapetissa ja sisustamisessa. Kun lapsen mielipiteen ottaa huomioon, tulee huoneesta asujalleen mieluinen ja oikein iloinen yllätys!

Keskity käyttömukavuuteen

Vaikka muussa kodissa voikin oman maun mukaan tehdä hieman vähemmän ergonomisia sisustusratkaisuja ja uhrata käyttömukavuuden ulkonäön takia, tämä ei missään nimessä päde lapsen huoneeseen. Käyttömukavuus on kaikki kaikessa, ja kukaan lapsi tuskin viihtyy täysin värittömässä ja virikkeettömässä tilassa, jonka ainoat sisustuselementit ovat huippukalliita koriste-esineitä, joihin ei missään nimessä saa koskea. Sen sijaan lapset haluavat mielellään värejä, pehmeitä materiaaleja, mukavia huonekaluja ja leikkinurkkauksia. Panosta tämäntyyppisiin yksityiskohtiin, niin pidät pilttisi tyytyväisenä.

Tee jännittäviä yllätyksiä

Kun sisustat lapselle huonetta, tee siitä jännittävä. Huoneessa voi olla vaikkapa jokin maaginen sisustuselementti, josta paljastuukin jotain aivan muuta. Sen ei tarvitse olla mitään suurta: vaikkapa sermin takana piilossa oleva piirustusnurkkaus tai sänkyyn johtava putki ovat tarpeeksi tehdäkseen lapsen elämästä vieläkin vähän jännittävämpää. Virikkeet pitävät lapsen iloisena ja aktiivisena, eikä vanhempi varmaan voisi omalle lapselleen mitään muuta toivoakaan.