Sisustaminen on kokonaisvaltainen asia, melkeinpä jopa elämäntapa. Sisustuksen ratkaisut kielivät eletystä elämästä ja omistajansa tyylistä ja mieltymyksistä, joten oikeastaan sisustus on myös aika henkilökohtainen ja iholle menevä asia. Toisaalta sisustus on myös hyvin läheisesti verrattavissa vaatteisiin: se on asia, jossa tehdään valintoja, jotka kuvastavat itseä ulospäin muille ihmisille. Jos siis nyt katsot kotiasi, ja huomaat sen antavan hyvin ristiriitaisia viestejä ulospäin, lienee turvallista sanoa, että nyt on aika sisustaa koti uudelleen. Vaikka sisustus onkin tavallaan raskas ja aikaavievä prosessi, on se myös hyvin palkitsevaa ja pidemmällä aikavälillä fiksu teko, sillä sisustus yleensä pysyy kodissa pitkään, eikä vaihdu kovinkaan useasti. Kun se on ohi, pääset vain nauttimaan työsi hedelmästä: täydellisesti itseäsi kuvastavasta kodista!

Kaikkien koti

Yksi asia, joka sisustusta suunniteltaessa voi päästä helposti unhoittumaan on tietenkin se, että talossa tai asunnossa saattaa asua muitakin ihmisiä. Kannattaa muistaa, että näin ollen se on myös heidänkin kotinsa, ja heilläkin pitäisi olla sananvaltaa ainakin oman soppensa sisustamisessa. Muista siis, että vaikka valko-musta pelkistetty design ja kalliit design-valaisimet saattaisivatkin sopia luksuskotisi sisustukseen, saattaa pieni lapsesi toivoa jotakin aivan muuta, eikä sisustuksesi välttämättä ole pienen ihmisen elämässä käytännöllisin.

Lapselle värikkäät ja suosikkielokuvia mukailevat tapetit, pehmoiset leikkimatot ja ihania leluja pursuilevat lelulaatikot ovat huomattavasti mielekkäämpi vaihtoehto kuin kylmä ja kolkko huone, jossa ei ole mitään tekemistä. Ja jos teinisi haluaa maalata koko huoneensa lilaksi teinikapinassaan ja hommata riippumaton sängykseen, anna siihen mahdollisuus. Jokaisella tulisi olla hyvä olo kotonaan, ei vain sinulla. Ja sitä paitsi, joskus kaaos on kaunista! Omalla tavallaan se kertoo jotakin sinusta ja perheestäsi: se kertoo tarinanne, ja kuinka olette kaikki omalaatuisia omalla upealla tavallanne, ettekä pelkää näyttää sitä maailmalle.

Joskus sisustuksen ratkaiseva osa voivat olla pienet, koristetarkoitukseen tarkoitetut elementit. Jo pienellä muutoksella voi saada ihmeitä aikaan, eikä mikään todista tätä niin helposti kuin koriste-esineet. Esimerkiksi pienet patsaat, jalokivet tai muut koristeet hyllyllä tuovat siihen lisää ilmettä. Oman perheen kuvista tehdyt kehystetyt valokuvat tai taulut luovat kotiin persoonallisuutta ja ilmettä, sekä tietenkin kertovat perheen tarinaa. Myös esimerkiksi omaan uskoon tai elämänkatsomukseen liittyvät pienet elementit ovat mukava lisä kodin sisustukseen, kertovathan nekin jo aika paljon talon asukeista.

Muista, että kenenkään kodin ei tarvitse aina olla tip top! On selvää, että jos talossa asutaan, tavara myös vaihtaa paikkaa siellä ja joskus paikat ovat aivan hujan hajan. Tätä ei missään nimessä tarvitse arastella tai yrittää piilotella. Täytyyhän se myöntää, että mikään ei ole kodikkaampaa kuin hillitty kaaos – muistele vaikkapa teinivuosiesi huonetta, jossa kaikki oli jäkättävän äidin silmissä hujan hajan, vaikka itselle oli päivän selvää, missä mikäkin tavara sijaitsi. Niin vain voikin sama tila näyttäytyä eri ihmisille niin eri tavalla: toiselle se on sikolätti, kun taas toiselle se on maailman rakkain, ikioma huone.

Piditkö tästä artikkelista? Jos haluat kysyä meiltä lisää arvokkaita vinkkejä tai neuvoa sisustamiseen, ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!