Vinkkejä budjettiystävälliseen sisustamiseen

Joskus saattaa sisustuskärpänen yllättäen puraista, ja sitten tuleekin kiire pistää koko huusholli uusiksi uuden fiiliksen ja inspiraation mukaisesti. Edellä mainittu tilanne on kuitenkin huomattavasti tukalampi, mikäli kukkaron nyörit ovat tiukalla ja pohjalla on vain muutama lantti. Tästä ei kuitenkaan missään nimessä kannata lannistua, sillä budjetin niukkuus ei missään tapauksessa ole este sisustamiselle. Se vain vaatii hieman luovempia ratkaisuja, kuin huonekaluliikkeeseen suuntaaminen! Tässä artikkelissa annamme vinkkejä budjettiystävälliseen sisustamiseen, joiden avulla sinäkin saat varmasti muovattua kodistasi juuri itsesi näköisen, juuri omaan budjettiisi sopivasti. Toivotamme onnea matkaan seuraavien vinkkien saattelemana:

Osta käytettyä

Osalle tämä saattaa olla ilmiselvä neuvo, osalle ei niinkään. Käytetyn tavaran ostaminen on kuitenkin varsinainen ekoteko, ja vaikutukset tuntuvat myöskin lompakon puolella. Käytetyn tavaran saa ostettua usein jopa puoleen hintaan alkuperäisestä, ja joskus hinta on vain murto-osan siitä, mikä tuotteen todellinen arvo on.

Kun puhutaan käytetystä tavarasta, ei kannata pyöritellä mielessään kauhukuvia kirpputorilta ostetusta, luteita vilisevästä sohvasta tai viltistä. Yhtä hyvin käytettynä ostettu tavara saattaakin olla jokin uusi, juuri kaupasta ostettu tavara, joka ei ole sittenkään jostain syystä mahtunut tai istunut ostajan kotiin, ja sille on päätetty hankkia uusi koti. Voit saada hyvinkin laadukasta tavaraa pilkkahintaan, joten nettikirppiksiä sekä hyväntekeväisyysliikkeitä kannattaa vahdata silmä kovana, jos mielii saada uuden sisustuksen ja etsinnässä on joku tietyn tyylinen huonekalu tai sisustuselementti.

Dyykkaamisesta uusi harrastus

Moderni dyykkaaminen ei enää vaadi harrastajaltaan yhtä kokonaisvaltaista roskispulahdusta, vaan hoituu hyvin pitkälti sähköisesti. Netistä löytyy useita ryhmiä, joissa tavara vaihtaa omistajaa maksutta. Tavara on usein moitteettomassa kunnossa, mutta motiiveja tavaran poisantamiselle saattaa olla useita: kiireellinen muutto, tavaran ylitarjonta tai silkka hyväntahtoisuus. Joka tapauksessa tällaisissa kaupoissa saattaa joskus onni potkaista ja kohdalle osua juuri sellainen tekele, josta olet unelmoinut jo pitkään. Tämä ei vaadi muuta kuin haukan vaistoja ja nopeaa reaktiokykyä, sillä usein tällaiset kohteet viedään nopeasti.

Kysele tutuilta

Jos tuntemattomilta dyykkaaminen ahdistaa tai ei muuten vain tunnu omalta jutulta, kannattaa syyniin ottaa perheenjäsenet ja tutut. Kysele, sattuisiko joltakin löytymään jotakin ylimääräistä poisannettavaa, tai sellaista, mitä voisivat myydä pois halvalla. Usko tai älä, jopa tällaisissa tilanteissa onni saattaa joskus potkaista, sillä jotkut ihmiset hamstraavat koteihinsa jos jonkinlaista tavaraa, josta eivät ole syystä tai toisesta raaskineet luopua, mutta tilaisuuden tullen varmasti sijoittisivat sen mieluummin muualle. Ei kannata pitää reviiriä liian suppeana, sillä myös parhaan kaverin mummon siskolta saattaa löytyä juuri sellainen vitriini, jollaisesta olet aina haaveillut. Kysele rohkeasti!

Kunnosta vanhasta uutta

Yksi parhaista keinoista raikastaa kotinsa sisustusta on tietenkin jo olemassa olevan tavaran tuunaaminen omanlaiseksi. Tätä vinkkiä voi hyödyntää myös käytettynä ostettuun tai lahjoituksena saatuun tavaraan, joka ei syystä tai toisesta istukaan sisustukseen. Esimerkiksi jo pelkkä puupinnan maalaaminen voi olla tarpeeksi koko esineen luonteen muuttamiseksi, ja yhtäkkiä valkoiseksi muuttunut pöytä löytääkin helpommin sijaa kodin vaaleasävyisestä sisustuksesta. Usein puunvärisiä tavaroita annetaan herkemmin maksutta, joten tällaisten hankkiminen ja maalipurkkiin satsaaminen saattaa olla resepti hyvinkin budjettiystävälliseen kodin sisustukseen.